CREAMY BUTTER PRAWN
- -Bersihkan 3 kg udang. Panaskan 1 cwn minyak. Goreng udang separuh masak. Bila merah je terus angkat n tapis.
- -Tinggalkan minyak udang td dlm kuali,kalau sikit tambah 2-3 sudu lg minyak.
- Tambah 1/2 buku butter. Tumis 5 ulas bwg putih hiris,3-5 cili api hiris n segenggam daun kari sampai naik bau.
- -masukkan 2 tin susu cair + 1tin air. Tambah 1 paket perencah nasi goreng cina adabi, 1 sudu susu manis, 1 sudu cuka makan.
- Masukkan udang td n kacau sampai mendidih. Perasakan garam.
- Masukkan 1 sudu tepung jagung dibancuh dgn 3 sudu air.
- Bila dah pekat,tutup api.
CHILLIE CRAB
- -Bersihkan 7 ekor ketam besar. Belah 2.
- Panaskan minyak. Tumis 2 cwn cili blender (blend cili kering + bwg besar + bwg putih smpai halus). Tumis smpai garing.
- Masukkan 5 biji telur n kacau rata.
- Masukkan 1 paket perencah nasi goreng kampung adabi n perasakan garam gula n cuka.
- Masukkan 1cwn air + 1cwn air dikacau dgn 2 sudu tepung jagung.
- Kacau smpai mendidih. Masukkan ketam.
- Kacau smpai ketam masak.
LALA PADPRIK
- -Rendam 2 kg lala dengan 5 serai ketuk selama 30minit. Tapis n cuci bersih.
- Hiris 2 bwg merah + 4 bwg putih n ketuk 3 serai.
- Panaskan minyak,tumis bwg2 + serai + 4 helai daun limau purut + 1/2 cwn cili blender sampai naik bau.
- Masukkan 1/2 cwn air + 1 perencah nasi goreng tomyam adabi + cili sos + sos tiram + sos tomato ikut citarasa. Perasa dgn garam n gula.
- Masukkan lala. Kacau n masak smpai kuah agak kering.
- Masukkan 1 sudu tepung jagung dibancuh 3 sudu air.
- Kacau smpai msak.
CRISPY SOTONG CELUP TEPUNG
- - siang n bersihkan 2 kg sotong. Hiris sotong.
- Toskan smpai kering n lap dgn paper towel biar betul2 kering.
- Gaul dgn 4 biji telur dikacau.
- Pastu gaul dgn tepung goreng bistari.
- Panaskan 1kg minyak dlm periuk.
- Goreng sikit2 api besar smpai garing. Toskan.
p/s: gambar dari google... masa amik resipi ni lupa nk amik gmbr dia skali...
No comments:
Post a Comment