Friday, April 1, 2016

RESIPI: Seafood Ala-Ala Shell Out


CREAMY BUTTER PRAWN 

  • -Bersihkan 3 kg udang. Panaskan 1 cwn minyak. Goreng udang separuh masak. Bila merah je terus angkat n tapis. 
  • -Tinggalkan minyak udang td dlm kuali,kalau sikit tambah 2-3 sudu lg minyak. 
  • Tambah 1/2 buku butter. Tumis 5 ulas bwg putih hiris,3-5 cili api hiris n segenggam daun kari sampai naik bau.
  • -masukkan 2 tin susu cair + 1tin air. Tambah 1 paket perencah nasi goreng cina adabi, 1 sudu susu manis, 1 sudu cuka makan. 
  • Masukkan udang td n kacau sampai mendidih. Perasakan garam.
  • Masukkan 1 sudu tepung jagung dibancuh dgn 3 sudu air. 
  • Bila dah pekat,tutup api. 


CHILLIE CRAB 

  • -Bersihkan 7 ekor ketam besar. Belah 2. 
  • Panaskan minyak. Tumis 2 cwn cili blender (blend cili kering + bwg besar + bwg putih smpai halus). Tumis smpai garing. 
  • Masukkan 5 biji telur n kacau rata. 
  • Masukkan 1 paket perencah nasi goreng kampung adabi n perasakan garam gula n cuka. 
  • Masukkan 1cwn air + 1cwn air dikacau dgn 2 sudu tepung jagung. 
  • Kacau smpai mendidih. Masukkan ketam. 
  • Kacau smpai ketam masak. 



LALA PADPRIK 


  • -Rendam 2 kg lala dengan 5 serai ketuk selama 30minit. Tapis n cuci bersih. 
  • Hiris 2 bwg merah + 4 bwg putih n ketuk 3 serai. 
  • Panaskan minyak,tumis bwg2 + serai + 4 helai daun limau purut + 1/2 cwn cili blender sampai naik bau. 
  • Masukkan 1/2 cwn air + 1 perencah nasi goreng tomyam adabi + cili sos + sos tiram + sos tomato ikut citarasa. Perasa dgn garam n gula. 
  • Masukkan lala. Kacau n masak smpai kuah agak kering. 
  • Masukkan 1 sudu tepung jagung dibancuh 3 sudu air. 
  • Kacau smpai msak.


CRISPY SOTONG CELUP TEPUNG 

  • - siang n bersihkan 2 kg sotong. Hiris sotong. 
  • Toskan smpai kering n lap dgn paper towel biar betul2 kering. 
  • Gaul dgn 4 biji telur dikacau. 
  • Pastu gaul dgn tepung goreng bistari. 
  • Panaskan 1kg minyak dlm periuk. 
  • Goreng sikit2 api besar smpai garing. Toskan.



p/s: gambar dari google... masa amik resipi ni lupa nk amik gmbr dia skali... 

No comments:

Post a Comment